Έσβησαν τα φώτα του 33ου Διεθνή αγώνα υπεραποστάσεων «Spartathlon» του ιστορικότερου παγκοσμίως αγώνα υπεραποστάσεων και ενός από τους δυσκολότερους όπως έχει χαρακτηριστεί σε όλο τον κόσμο. 387 Αθλητές από 50 χώρες του κόσμου στάθηκαν την Παρασκευή στις 7:00 το πρωί, στην εκκίνηση μπροστά από το Ηρώδειο και κάτω από τον Ιερό βράχο της Ακροπόλεως, για να διανύσουν τρέχοντας 246 χιλιόμετρα που ενώνουν την Αθήνα με τη Σπάρτη. Από αυτούς ανάμεσά τους στάθηκαν 65 Ελληνόπουλα και από αυτά τρία δικά μας παιδιά ο Γιάννης Πυργελής, ο Λεωνίδας Ξανθόπουλος και ο Ανδρέας Καμαριανάκης που έδωσαν την ευκαιρία στον εαυτό τους να ξεπεράσουν αμφισβητώντας τα όρια της ανθρώπινης φύσης και σε όλους εμάς την ευκαιρία να τους θαυμάσουμε στην υπερπροσπάθειά τους αυτή.

Στις 19.00 που έληξε το χρονικό όριο των 36 ωρών από την εκκίνηση του αγώνα, είχαν προλάβει να τερματίσουν συνολικά 174 αθλητές. Ο αριθμός των Ελλήνων αθλητών που κατάφεραν να τερματίσουν έφτασε τους 30. Από αυτούς, 4 Έλληνες αθλητές τερμάτισαν εντός της πρώτης 20άδας σημειώνοντας πολύ καλούς χρόνους. Ο 31χρονος Γερμανός αθλητής Florian Reus ήταν ο νικητής του 33ου Σπάρταθλον, ο οποίος διάνυσε τα 246 χιλιόμετρα της διαδρομής Αθήνα – Σπάρτη σε χρόνο 23 ώρες, 17 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα, φτάνοντας μπροστά στο άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα στην Σπάρτη στις 6.18 το πρωί της επόμενης μέρας. Δεύτερος τερμάτισε ο 42χρονος από το Ηνωμένο Βασίλειο Dan Lawson σε χρόνο 23 ώρες, 53 λεπτά και 32 δευτερόλεπτα και τρίτος o 40χρονος Δανός Kim Hansen κάνοντας χρόνο 23 ώρες, 54 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα. Ο περσινός μεγάλος νικητής του Σπαρταθλον, ο Ιταλός Ivan Cudin τερμάτισε στην 7η θέση της γενικής κατάταξης. Πρώτος έλληνας τερμάτισε στην 13η θέση της γενικής κατάταξης είναι ο 46χρονος Νικόλαος Πετρόπουλος, με χρόνο 27 ώρες 40 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα και δεύτερος έλληνας τερμάτισε στην 15η θέση ο 44χρονος Ιωάννης Κουρκουρίκης, που πέρσι ήταν ο πρώτος Έλληνας που τερμάτισε. Τρίτος Έλληνας ο Μπάκας Βαγγέλης που τερμάτισε μαζί με τον Σπαρτιάτη Δημόπουλο Ιωάννη στην19η και 20η θέση της γενικής κατάταξης αντίστοιχα με χρόνο 28 ώρες 45 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα. Η πρώτη γυναίκα, που πέρσι στην ίδια διοργάνωση είχε τερματίσει δεύτερη, είναι η 36χρονη Αμερικανίδα Katalin Nagy, η οποία σημείωσε επίδοση ρεκόρ για τις γυναίκες στην ιστορία της διοργάνωσης, τερματίζοντας στην 4η θέση της γενικής κατάταξης, με χρόνο 25 ώρες 07 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα. Δεύτερη γυναίκα η επίσης Αμερικανίδα Alyson Venti με χρόνο 26 ώρες 50 λεπτά και 51 δευτερόλεπτα και τρίτη γυναίκα η Ουγγαρέζα Lubics Szilvia με χρόνο με χρόνο 29 ώρες 18 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα.

Οι δύο δρομείς μας ο Γιάννης Πυργελής και ο Λεωνίδας Ξανθόπουλος τερμάτισαν μαζί χέρι χέρι μέσα στο όριο των 36 ωρών διανύοντας τα 254 χιλιόμετρα του ιστορικού αγώνα σε χρόνο 32 ώρες, 21 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα. Δεν τα κατάφερε λόγω τραυματισμού το τρίτο παλικάρι μας ο Ανδρέας Καμαριανάκης, ο οποίος αφού διένυσε το μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορικής διαδρομής, στο 196 χλμ.  εγκατέλειψε τον αγώνα του, λόγο φοβερών ενοχλήσεων στα μετατάρσια του δεξιού ποδιού του, που δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει. Συγχαρητήρια Ανδρέα για όλη την προσπάθειά σου είσαι πραγματικός νικητής, ο Λεωνίδας θα είναι εκεί και του χρόνου και θα σε περιμένει!!! Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά της ομάδας υποστήριξης, στον Δημήτρη Μπαλτατζή, τον Σάκη Δασκαλόπουλο, τον Χρήστο Ευστρατίου, τον Τάσο Καλπάκη και φυσικά στα κορίτσια μας την Σοφία Στεργίου, την Ελένη Τσολακίδου, την Κατερίνα Βλαχαδώνη και την Βάλια Σιδεράκη που για 246 χιλιόμετρα ήταν τα πόδια, τα μάτια , το μυαλό και η ψυχή των αθλητών μας, που ότι και να πούμε είναι λίγο μπροστά στο έργο που έχουν επιτελέσει.

Το βραδινό του Σαββάτου, ο Δήμος της Σπάρτης είχε προετοιμάσει εκδήλωση, στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης, προσκαλώντας όλους τους δημότες να προσέλθουν και να γιορτάσουν μαζί με τους Σπαρταθλητές την ολοκλήρωση του 33ου αγώνα Σπάρταθλον. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν οι τρεις πρώτοι νικητές στις κατηγορίες των αντρών και των γυναικών αντίστοιχα και ανακοινώθηκε η ημερομηνία του 34ου Σπάρταθλον για τον Σεπτέμβρη του 2016.   

Κλείνοντας τον απόηχο της αναφοράς μας στον 33ο αγώνα Σπάρταθλον θα θέλαμε να σταθούμε στα σπουδαία λόγια του καλύτερου δρομέα υπεραποστάσεων, όλων των εποχών.

«Όταν το σώμα παραδίδεται, τότε μόνο η δύναμη της θέλησης μπορεί να το ενεργοποιήσει…»  

Γιάννης Κούρος  

 

Pin It on Pinterest

Share This